בחינת רישוי לאופטומטריה של משרד הבריאות: 86% נכשלו !
מאמר מאת הארגון לקידום האופטומטריה בישראל ועל דעתו. אתר "אופטיקה וראייה" אינו צד בסכסוך ואינו אחראי בכל דרך על המאמר ותוכנו.
הארגון לקידום האופטומטריה בישראל איחד את בוגרי התואר לאופטומטריה והסטודנטים לאופטומטריה. הארגון הוקם ע"י גלי דניאל בוגרת אוניברסיטת בר אילן, בעקבות ביקורת על התנהלות בחינת הרישוי לאופטומטריה של משרד הבריאות. מטרת הארגון היא להוקיע הליקויים שיצויינו בהמשך מאמר זה, מהשורש ולאפשר בחינה תקינה איכותית והוגנת שתסמיך את האופטומטריסטים הראויים ותאפשר לאזרחי ישראל לקבל טיפול הולם.
תואר האופטומטריה הינו תואר בן 4 שנים. בישראל שתי פקולטות בלבד, באוניברסיטת בר – אילן ובמכללת הדסה ירושלים. במוסדות אלה, מרבית המרצים הינם דוקטורים לאופטומטריה שרכשו השכלתם בארה"ב, כך שהרמה האקדמית גבוהה ביותר.
במסגרת התואר הסטודנטים לומדים בין היתר: אנטומיה כללית, אנטומיה ופיזיולוגיה של העין וגוף האדם, תפיסה תחושתית, אופטומטריה בפדיאטריה, אופטימטריה בגריאטריה, פרמקולוגיה ועוד נושאים רבים וטובים.
כמו כן, במסגרת הפרקטיקה נערכות מרפאות חוץ בהן הסטודנטים עורכים בדיקות ראייה מקיפות לציבור הרחב. בדיקות אלה כוללות מיפוי קרנית, בדיקות תפקודי ראייה דו עיניות, מדידת לחץ תוך עיני ועוד…
בנוסף מתקיימות גם קליניקות התמחות בעדשות מגע בהנחיית פיליפ פיין, מרפאות Low Vision בהנחיית נתן פייט ומרפאות Vision Therapy בהנחיית ד"ר קנט קוזלו וד"ר סטיבן וונטש.
בחינות הרישוי:
הסמכה לאופטומטריה מטעם משרד הבריאות, מותנת בציון עובר בשתי הבחינות:
א.בחינה עיונית המורכבת מ-150 שאלות אמריקאיות
ב.בחינה מעשית
בחינת הרישוי העיונית:
התנהלות הבחינה נעשית לטענתנו בניגוד לחוק ולתקנות האופטומטריה של מדינת ישראל.
להלן קומץ מליקויי ההתנהלות:
1.כתיבת הבחינה – חוק האופטומטריה קובע כי הבחינה תנוסח ע"י ועדת בחינות המורכבת מ- 5 חברים. בפועל על חיבור הבחינה אחראי אדם אחד בלבד, שעושה זאת בהתנדבות.
2.אגרה לבחינה – תקנון הבחינה מחייב תשלום בעבור הבחינה, בפועל הבחינה חינם.
3.ועדת ערר – חוק האופטומטריה קובע כי יש לכנס ועדת ערר שתדון בערעורים לבחינה. בפועל אותו אדם שמחבר את הבחינה דן בערעוריה. יתרה מזאת, ועדת הערר מעולם לא כונסה !
4.בנוסף לאי סדרים אלה:
א.חלק משמעותי משאלות הבחינה הינן סוגיות שאין עליהן קונצנזוס – מכאן שאין עליהן תשובה חד משמעית.
ב.חלק ניכר מהשאלות מנוסח באופן המשתמע לשני פנים.
ג.ישנן שאלות שלא קיימת בעבורן תשובה נכונה.
ד.יש שאלות עם שתי תשובות נכונות.
5.אין בקרה על תוכן השאלות ואימות תשובותיהן.
6.אחוזי מעבר הבחינה בשבע השנים האחרונות נעים בין 30% ל- 50%. בבחינה האחרונה שהתקיימה בספטמבר 09' כמעט 90% נכשלו ! בכללם סטודנטים מצטיינים.
7.הסטודנטים וסגל המרצים הבכיר, מלינים מזה שנים אודות ליקויי הבחינה.
8.מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים במשרד הבריאות, מסרב לפרסם את טופס הבחינה ותשובותיה, פועל יוצא שנמנע מהסטודנטים לערער על בחינתם.
9.חשוב לציין כי אין אנו מלינים בכהוא זה על רמת הקושי של הבחינה.
תיקנון הבחינה הנדונה והסדרת התנהלותה על פי החוק חשובים לא רק בעבור האופטומטריסטים לעתיד, אלא גם בעבור כלל הציבור בישראל. שניים מתוך שלושה אזרחים במדינתינו מרכיבים משקפיים או סובלים מבעיה המצריכה טיפול אופטומטרי.
נתונים אלה ממחישים את הדרישה ההולכת וגוברת לאופטומטריסטים.
במסגרת פעילות הארגון רתמנו לתמיכה מספר גופים בינהם: אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת בר אילן, התאחדות הסטודנטים הארצית, מועצת האופטומטריסטים, סגל האקדמיה של אונ' בר אילן ושל מכללת הדסה, התנועה לאיכות השילטון גם עתידה לקחת חלק בבירור הליקויים. וכמו כן אנו פועלים גם במישור פוליטי- התחלנו מגעים עם מספר חברי כנסת להסדרת אכיפת החוק והוספת תקנות עדכניות יותר.
בתאריך 23.12.2009 התקיימה פגישה בין נציגי הארגון לנציגי משרד הבריאות את הפגישה ניהל המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ד"ר בועז לב.
נוכחי הפגישה:
ד"ר אמיר שנון מנהל האגף לרישוי מקצועות רפואיים, ליונל אפשטיין יו"ר ועדת הבחינות. נציגי הסגל האקדמי , נציגי בוגרי התואר, ונציגי מועצת האופטומטריסטים.
בשלב ראשון הובהר כי רמת הלימוד באקדמיה הינה גבוהה וכי תוצאות הבחינה אינן נובעות מהסטודנטים שקיבלו את ההכשרה או ממוסדות הלימוד.
בשלב שני התיחסנו לליקוי תוכן השאלות. הוסכם פה אחד כי אכן יש בעיה בתוכן הבחינה.
פתרון לעתיד: מר שלום מרום יו"ר מועצת האופטומטריסטים העלה את נושא ה bord of examiners, דיבר גם על כך שועדת הבחינות לא צריכה להיות מורכבת מרופאי עיניים כלל, ויש לשקול אפילו להרחיב את ועדת הבחינות על מנת שהאחריות לא תיפול על מספר אנשים מצומצם.
לאחר מכן נקבע כי הבחינה האחרונה היתה יוצאת דופן וכי יש להסדיר אותה, ההצעה שהועלתה היתה בדיקת טופס הבחינה, על ידי מומחים מהאקדמיה ונציגי מועצת האופטומטריסטים, ושכלול הציונים מחדש על סמך השאלות התקינות בלבד, על הצעה זו הסכימו כלל הנוכחים.
לסיכום: הם הביעו נכונות להסדרת הבחינה האחרונה, אך אנו ממתינים לתשובת הסופית בעניין.
אנו מיוצגים על ידי עו"ד וינרוט, ככל שתהיה הסכמה מהירה לבצע את מבוקשינו ביחס לבחינה האחרונה אנו נשהה פנייה לבית המשפט.
גלי דניאל
יו"ר הארגון לקידום האופטומטריה בישראל