עדשות המשקפיים נקראות גם עדשות אופתלמיות והן יכולות להיות עדשות מפזרות (עדשות מינוס, לתיקון קוצר ראיה) או עדשות פלוס (עדשות מרכזות לתיקון רוחק ראיה). מקדמי השבירה השונים קובעים למעשה את עובי העדשות בהתאם לחומר הגלם. ההבדלים בין עדשות רגילות לעדשות דקות נעוצים בכך שלעדשות דקות יש אינדקס שבירה גבוה יותר ובמילים פשוטות חומר הגלם שממנו עשויה העדשה דחוס יותר. לעדשות ישנן ציפויים שונים לרבות ציפוי מפחית שריטות, מונע החזרי אור anti-reflex, ציפוי נגד קרינה אולטרא סגולה, ציפוי מונע הצטברות לחות ועוד.
עובי עדשה (אינדקס שבירה)
אינדקס (מקדם) השבירה של חומר גלם – הכל עניין של מהירות
מהירות האור בריק או ואקום (חלל ללא אויר כמו בחלל) הינה הגבוהה ביותר, בכל תווך אחר שהאור ינוע בו מהירותו תרד. כאשר האור נע בין תווך אחד לשני (למשל בין ריק למים) הוא ישנה את מהירותו וכתוצאה מכך גם את כיוונו. דוגמה מצוינת לכך היא בביקור בחוף הים באמצעות אופניים. כאשר רוכבים על אופנים על הכביש אז בהכרח המהירות גבוהה (מקביל למשל למהירות האור בריק) אך ברגע שפונים לחול מהירות הנסיעה יורדת וכיוון גלגל האופניים "נשבר" (כמו מהירות האור בתווך עדשה). הפנייה אל החול דומה למעבר מתווך בו מהירות האור גבוהה לתווך שמהירות האור בו פחות גבוהה. מכאן אם נעביר קרן אור בעדשה, קרן האור תשבר פנימה בהתאם לאינדקס תווך העדשה וכמות התווך (עובי העדשה).
מדידה וחישוב אינדקס השבירה של העדשה
כאמור מהירות האור בתווך מסוים תמיד קטנה ממהירות האור בריק. היחס בין מהירות האור בריק ובין מהירותו בתווך העדשה נקרא "אינדקס השבירה של העדשה"(n). בגלל שהאור הנראה מכיל ספקטרום של אורכי גל נגזר מכך שכל אורך גל ישבר באופן שונה בעדשה (אורך גל קצר כמו צבע כחול נשבר חזק יותר מאורך גל ארוך כדוגמת צבע אדום) ולכן מודדים את מקדם השבירה לפי אורך גל צהוב.
היסטוריה של העדשות למשקפיים
עדשות לרוחק ראייה (פלוס) היו עדשות פשוטות מגדילות (בדיוק כמו זכוכית מגדלת) בזמנו הן היו עשוית מאבן קריסטלית והיו נפוצות בעיקר בתקופה של 710 שנה לפני הספירה. ממצאים שנתגלו הוכיחו שעדשות אלו שמשו גם להדלקת אש מאור השמש. עדשות אלו נועדו להגדלה בלבד של עצמים אצל ליקוי ראייה ואותן אחזו ביד. המשקפיים עצמם (עם עדשות ממסגרות בתוך משקפיים) פתחו באיטליה רק לפני כ 750 שנים.
סוגי עדשות משקפיים (עדשות אופתלמיות)
עדשות אופתלמיות הן המונח המקצועי שפרושו עדשות המשקפיים. לעדשות יש ערך עליון באיכות הראייה ותמיד יש להתאימם לפי צורכי הנבדק, עיסוקו וצורת משקפיו. עדשות משקפיים מתחלקים למספר קבוצות כאשר הקבוצות העיקריות הן סוג חומר הגלם ומספר המוקדים.
סוג חומר הגלם של העדשה
1. עדשות משקפיים מזכוכית
בעבר עדשות המשקפיים היו מזכוכית ועם השנים הפולימרים הפלסטיים המתקדמים תפסו את מקומם. עדשות זכוכית הן בעלי אינדקס שבירה של 1.52 (זכוכית קראון) עד אינדקס של 1.9. לעדשות זכוכית יש יתרונות רבים לרבות איכות אופטית טובה יותר, עמידות לשריטות אך עדשות זכוכית אינן בטוחות, כבדות יותר ולמעשה נמצאות כל העת בסכנת שבירה.
2. עדשות משקפיים מפלסטיק
עדשות הפלסטיק למשקפיים הן פולימרים סינתטיים מפלסטיק הנמנים על שיטת ייצור פולימרים מסוג תרמו-פלסטי (פולימר שניתן לעיצוב בטמפרטורה מסוימת ונהפך למוצק לאחר קירור). הפולימרים הפלסטיים של העדשות מספקים חומרים קלים, קשיחים, שאינם נשברים בקלות, עם שקיפות מצוינות אך הם נשרטים בקלות רבה. אינדקס השבירה של עדשות פלסטיק נע מ1.5 עד 1.76 כאשר עדשות אלו זוכות לפיתוחים טכנולוגים והשקעה רבה במחקר.
מספר המוקדים של העדשה (חד מוקדי, דו מוקדי או רב מוקדי)
1. עדשה חד-מוקדית
עדשה זאת הינה בעלת מוקד יחיד בלבד ומוגדרת כעדשה הפשוטה ביותר. עדשות המשמשות לראייה לרחוק בלבד או לראייה לקרוב בלבד או במקרים פחות שכיחים לטווח ביניים (מחשב) בלבד. כלומר, העדשות מקנות טווח יחיד בלבד מבין השלושה לפי בחירת הנבדק.
2. עדשה דו-מוקדית (ביפוקל)
לעדשות הביפוקל שפותחו יש מוקד ל 2 טווחים: רחוק לקרוב בלבד (ללא טווח ביניים כמו מחשב) כאשר ניתן לראות בעדשה עצמה את הפרדת המוקדים: בחלק העליון של העדשה המוקד משמש לראייה לרחוק והחלון בחלק התחתון בעדשה משמש לראייה לקרוב.
בעדשת ביפוקל מפלסטיק בניגוד לעדשת ביפוקל מזכוכית קו המעבר בולט על פני העדשה כמעין מדרגה. בזכוכית הקו הינו פנימי בעדשה.
3. עדשה רב- מוקדי (מולטיפוקל)
עדשות בעלת מוקדים רבים גראדיינטיים (הדרגתיים) המקנים יכולת ראייה לשלושה טווחים עיקריים, לרחוק, ביניים וקרוב. עדשות מולטיפוקל הפכו לפופולאריות לא רק בגלל הפונקציונאליות אלא לא מעט בזכות ההיבט האסתטי והצעיר (להבדיל מעדשות ביפוקל) עדשה זאת נרשמה כפטנט בשנת 1953.
סוגים של עדשות משקפיים לפי עובי העדשה
1. עדשת פלסטיק פשוטה CR-39
חומרי גלם סטנדרטי לעדשות הוא CR-39 (אינדקס 1.49) חומר המורכב מדיגליקול קרבונט (אמוניום פחמני). ראשי התיבות המסחריים של הפלסטיק CR-39 נובעים מהשילוב של חברת קולומביה רזיין יחד עם ניסיון מספר 39 שיצרו את הפולימר. עדשת CR-39 שנהוג לקרוא לה גם עדשת אינדקס 1.5 היא עדשת הפלסטיק העבה ביותר.
2. עדשת אינדקס 1.56
עדשת משקפים בעלת אינדקס 1.56 הינה עדשה דקה יותר מעדשת אינדקס 1.5 אך גם אינדקס 1.5 וגם 1.56 הם חומרי גלם שבירים ואינם מומלצים לילדים או למסגרת פתוחה (חצי מסגרת) או מסגרת ברגים (ללא מסגרת).
3. עדשת פוליקרבונט
עדשות משקפיים פוליקרבונט פותחו בשנות ה70 של המאה הקודמת והינן עמידות ביותר בפני שבר. לעדשות אינדקס של1.58-1.59. עדשות פוליקרבונט מומלצות להתאימם לעדשות משקפיים אצל ילדים בגלל עמידותם וחזקם הרב. עדשה זאת מונעת לחלוטין חדירה של קרנית אולטרה-סגולה ולכן אינה מצריכה ציפוי חוסם קרינת אולטרה-סגולה. כיום חומר גלם זה נפוץ פחות בתעשיית האופטיקה.
4. עדשת טריבקס(trivex)
עדשה הדומה למאפייני עדשת פוליקרבונט אך עדשה זאת הינה חדשה יותר (פותחה בשנת 2001). לעדשת טריבקס אינדקס שבירה של 1.53 והיא עבה יותר מעדשת פוליקרבונט ב10% אך בעלת משקל נמוך יותר מעדשת פוליקרבונט. גם עדשה זאת מונעת לחלוטין חדירה של קרנית אולטרה-סגולה ולכן אינה מצריכה ציפוי חוסם קרינת אולטרה-סגולה. בנוסף,לעדשת טריוקס יש עדיפות על איכות הראייה בהשוואה לעדשת פוליקרבונט. עדשת טריבקס בעלת איכות אופטית מרכזית טובה יותר (הודות למתח פנים נמוך יותר) וגם בעלת איכות אופטית היקפית טובה יותר (הודות למספר אייבי גבוה ABBE המייצג את נפיצות קרני האור).
5. עדשות אינדקס גבוה
עדשות אלו דקות מאוד ואינדקס השבירה שלהם נע מ1.6 עד 1.76, כולן חוסמות לחלוטין את הקרינה האולטרה סגולה והן עמידות בפני שברים ברמות שונות. התאמתם תלויה במספר המשקפיים, עדשות למשקפיים בעלי אינדקס 1.6 או 1.61 הן עדשות משקפיים דקות ופופולאריות מאוד למסגרות ברגים בגלל עמידותם לשברים. במרשמים גבוהים (מספר משקפיים מעל 6.00) מומלץ להתאים עדשות למשקפיים בעלי אינדקס של 1.67 ובמרשמים גבוהים מאוד מומלץ להתאים עדשות למשקפיים בעלי אינדקס של 1.74 או 1.76 הנחשבות נכון לעתה לדקות ביותר, אך אינן חזקות כמו 1.6 או 1.67 ליתרונות של עדשות דקות ישנם גם חסרונות והעיקרי בהן הוא שככל שהעדשה דקה יותר (ודחוסה יותר) כך מספר אייבי (Abbe) יותר נמוך ומכאן העיוות בעדשה גדול יותר (עיוות הכרומטי). בנוסף, ככל שהעדשה דקה יותר כך היא יותר צהבהבה (ניתן לראות את ההבדלים בקלות בעזרת הנחת העדשה על גבי דף נייר לבן). להתאמת אינדקס העדשה בהתאם למספר המשקפיים ניתן להיעזר באיור.
סוגים של עדשה לפי מאפיין
1. עדשות פוטוכרומטיות
ידועות בשם כ"עדשות מתכהות" (בחשיפה לשמש). עדשות אלו מכילות כלוריד כסף ויכולות להיות בעדשות משקפיים זכוכית או פלסטיק. כלורידכסף שנמצא בתוך עדשה משנה את צבעו ואת צורתו בחשיפה לקרינה אולטרה-סגולה ולכן העדשה מתכהה בשמש אך באור נראה ללא קרנית אולטרה-סגולה כלורידכסף שקוף לחלוטין וכך העדשה שקופה בבית ובאזורים מוצלים. עדשה פוטוכרומטית מספקת נוחות שימוש מעולה (אין צורך להחליף משקפיים כאשר יוצאים לשמש – הכל מתבצע אוטומטית ומהירות יחסית גבוהה). יחד עם זאת לעדשה זאת חסרונות כיוון שעדשה זאת גם בסביבה ללא קרינת אולטרה סגולה אינה שקופה לחלוטין והעדשה פוטוכרומטית אינה מתכהה ברכב בגלל ששמשת הרכב חוסמת את מרבית הקרינה האולטרה סגולה.
2. עדשה אספרית
עדשה אספרית שונה מעדשה רגילה בצורתה. עדשה אספרית הינה בעלי קימורים משתנים לאורך משטח העדשה בשונה מעדשה רגילה שם הקימור קבוע. שינויי הקימורים השונים לאורך העדשה האספרית מקנים לה יכולת להיות דקה או שטוחה יותר מעדשות רגילות.
3. עדשה מקטבת
סרט דק עשוי מפולי וניל אצטט polyvinyl acetate יוצר את שכבת הפולארויד. תהליך הייצור מתחיל מהארכת שרשראות מולקולות הפולי וניל האצטט. לאחר מכן נטבלים בתמיסת יוד מיוחדת ועוברים תהליך שמוביל למבנה של קוי רשת מקבילים היוצרים את שכבת הפולארויד. שכבת הפולארויד בעלת מבנה הקווים המקבלים אינה נראת ע"י העין האנושית. ככל שהרשת צפופה יותר ונצבעת בגוון כהה יותר כך גם יכולת הקיטוב של עדשות הפולארויד גבוהה יותר. שכבת סרט הפולארויד ממוקמת בכמה מ"מ אחרי המשטח הקדמי של העדשה. ניתן לזהות עדשת פולארויד כאשר הצבת העדשה בניצב (90 מעלות) מול מסך דיגיטלי תרגום למסך להפוך לכהה ותגרום להעלמות התוכן. מכאן שלעדשת הפולארויד ישנו חיסרון בהעלמות תוכן דיגיטלי בעת הטיית הראש. לעדשות פולארויד יתרונות היות והן מפחיתות באופן יעיל ביותר את הסינוור של אור המוחזר ממשטחים כמו כביש, מים ודשא ולכן עדשות פולארויד שימושיות במיוחד לנהיגה, גולף ולשייט.
עובי העדשה ובחירת העדשה
עובי העדשה מושפע על ידי מקדם השבירה של העדשה, ככל שמקדם השבירה יהיה גדול יותר העדשה תהיה דקה יותר. מקדם השבירה הגבוה משמש אותנו להפחתת העובי ההיקפי בעיקר בעדשות מפזרות (מינוס) להבדיל מעדשות מכנסות (פלוס) בהן עובי העדשה הינו מרכזי. קוטר העדשה גם משפיע על עובי קצוות העדשה במספרי מינוס ועל עובי מרכז העדשה במספרי פלוס. קוטר קטן של עדשה המותאמת למסגרת קטנה עם מפתח עדשה קטן יספק עדשת מינוס פחות עבה בהיקף ועדשת פלוס פחות עבה במרכז.
מיסוך עובי העדשה במספרי מינוס יתאפשר אם דופן המסגרת גדול כמו במסגרת פלסטיק עבה להבדיל ממסגרת ברגים. גורמים אלו יעילים ביותר למרשמים עם קוצר ראייה גבוה. בעדשות פלוס הפרמטר העיקרי להפחתת העובי הוא קוטר העדשה הנגזר מגודל המסגרת. לכן, מקדם השבירה הגבוה ביותר ייתן תוצאות אסתטיות מרביות במרשמי רוחק ראייה גבוהים ומרשמי קוצר ראייה גבוהים עם קוטרי עדשה גדולים.
הבדלים גדולים במספרים (מרשמים) של העיניים
הבדל במרשמים או המספרים בין העיניים (כאשר מרשם או מספר של עין ימין גדול בהרבה מעין שמאל או להפך) נקרא בשפה המקצועית אניסמטרופיה (Anisometropia). להיבט האסתטי ניתן למצוא פתרון יצירתי ע"י מרשם של אינדקסים שונים בכל עין ברם אפקט ההגדלה השונה בין העיניים לא יעלם. כאשר הנבדק יעמוד מולנו נבחין בגדלי עיניים שונים, בעין בעלת המרשם היותר שלילי (יותר מינוס או פחות פלוס) העין תראה קטנה יותר מהעין השנייה וכך גם הפוך (העין תהיה גדולה יותר בעין בעלת המרשם החיובי יותר). למקרה של הבדלים גדולים במספר/מרשם בין העיניים עדשות מגע הינם הפתרון המושלם, עדשות מגע ימתנו לחלוטין את אפקט ההגדלה או ההקטנה הנובעים מבדלי המרשמים בין העיניים. מחקרים רבים הראו שאם ההבדל גבוה עדשות המגע יגרמו לראייה פונקציונלית טובה יותר הכוללת פחות עיוותים (במרשמים גבוהים במשקפים נכנסים עיוותים לעין), מניעת דיכוי (לרוב במרשם הגבוה המוגדר כעין ה"חלשה"), שדה ראייה רחב יותר וראיית עומק טובה יותר שעדשות המגע מקנות.
סוגי ציפויים ומשטחים של עדשות משקפיים
1. ציפוי אנטי רפלקס
לעדשות פלסטיק רגילות (אינדקס של 1.5) יש החזר אור של 8 אחוזים כלומר, 92% מהאור מגיע לעין ואילו 8% מהאור מוחזר מהעדשה. ציפוי אנטירפלקס מתמודד עם בעיה זאת ולכן הוא חשוב לתהליך הראייה וגם להיבט האסתטי. בעדשות דקות (אינדקסים גבוהים) אחוזי ההחזרה גבוהים בהרבה ולכן הציפוי חיוני ביותר ונחשב בגדר חובה. ניתן לזהות עדשה המכילה ציפוי אנטי רפלקס אם מציבים את המשקפיים כנגד מקור אור והשתקפות מקור האור אינו בצבע לבן (תהיה בצבע ירוק או סגול).
2. ציפוי נגד שריטות
חומר הגלם הפלסטי של העדשות אינם עמידים לשריטות. את חומר הגלם מצפים בציפוי קשיח המקנה לעדשות הגנה מסוימת כנגד שריטות אך אינו מונע אותם.
3. ציפוי או משטח אנטיסטטי
משטח זה יעיל במניעת הצטברות אבק על גבי העדשה ויעיל במניעת שריטות היות וניקוי העדשה בזמן שהמשטח מכיל אבק יוצר שריטות.
4. ציפוי חוסם קרינת אולטרה-סגולה (UV)
ציפוי הנועד לחסום את הקרינה האולטרה-סגולה (UV), הציפוי נמצא כסטנדרט בעדשות למשקפיים. הציפוי חשוב וכמובן אינו מונע חדירה של קרינת אולטרה-סגולה מהצד.
5. מסנן אור כחול
מחקרים טוענים כי אור כחול הנפלט ממקורות אור מלאכותיים כגון נורות חסכוניות, נורות LED במסכי מחשב, טאבלטים, סמארטפונים וכו' פוגע ברקמות העין השונות (בעיקר ברשתית ובעדשת העין) וגורם להפרעות שינה (בגלל עיכוב הפרשת ההורמון מלטונין).
לעדשות מסננות אור כחול עשוי להיות גוון צהבהב קל.
6. ציפוי מראה
ציפוי המכיל צבע מחזיר אור המתפקד כמראה ותפקיד ציפוי זה הינו להסתיר מראה עיניים שאינו אסתטי על רקע מחלה, טראומה וכו'. או להשתלב במראה אופנתי. לרוב ציפוי המראה יהיו בצבעים של כסף, כחול או זהב. יתרון נוסף שיש לציפוי מראה היא היעילות שלהן בסביבה עם תנאי סנוור קשים כמו למשל שלג.
7. ציפוי צהוב למחשב
עדשות עם ציפוי זה נקרא גם משקפי מחשב או משקפי גיימינג. הרציונל לעדשות אלו הינו לספק חדות משופרת למשתמשי המחשב. אורכי הגל הקצרים נשברים לפני אורכי הגל הבינוניים והארוכים. מכאן אורכי הגל הקצרים יפריעו לראייה ויגרמו לפיזור פוקס מיותר. ציפוי צהוב ימנע מעבר של אורכי הגל הקצרים לעין ולכן ישפר את איכות הראייה. טענת היצרנים שציפוי העדשות מספק עבודה ממושכת ורציפה יותר מול המחשב. עוד טענה של היצרנים הינה שעדשות צהובות נותנים פתרון לתסמונת ראיית המחשבcomputer vision syndrome -cvs המתאפיינת בין היתר בבעיות ראייה, יובש, מאמץ עיניים וכאבי ראש או צוואר.
8. ציפוי דוחה לחות – הידרופובי
ציפוי דוחה לחות ומים. שכבת ציפוי זאת מתמודדת עם הצטברות לחות ומים על גבי משטח העדשה.
ד"ר ניר ארדינסט הינו מרצה מן החוץ בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה
נערך ע"י דרור דקל אופטומטריסט
שלום רב,
האם עדשות מסוג טוקאי (יפני) 1.76 אינן הכי דקות שניתן להשיג כיום?
יש לי מספר מינוס 18 ועדשות המשקפיים שעשיתי מעדשות טוקאי 1.76 יצאו עבות יותר מעדשות המשקפיים שהיו לי מלפני מספר שנים (איני זוכר את היצרן אז…)
איזה יצרן עדשות פלסטיק ניתן להשיג היום בארץ שהוא הכי דק? (גם אם עולה יותר כמובן).
אודה לעזרה מפורטת בנושא.
מה שקובע את עובי העדשה הוא גודל המסגרת וסוג העדשה. עדשות 176 הן עדשות דקות אבל התוצאה תהיה עבה כאשר המסגרת גדולה.
היום יש עדשות של חברת סייקו (ואולי לחברות נוספות) המלוטשות בשיטה א-ספרית דו צדדית וכך מקבלים עדשה דקה במיוחד. למשל עדשות A-ZONE מחומר גלם 174