השתלת תאי גזע בגובלת – המשך
ד"ר ניר ארדינסט, עמית עזריאלי מכהן כחבר ועד המנהל של עמותת לראות ויו"ר החוג לעדשות מגע.
LIMBAL STEM CELL TRANSPLANTATION:

בעשור האחרון נעשו פעילות בתחום שיקום השכבה האוקולרי. היום טענה זו מבססת את העובדה שאפיתל הקרנית והגובלת מחוברים לאותו בסיס מבחינה גנטית. עובדה זו הולידה השימוש הגובר בהשתלת תאי גובלת בכמה מקרים במחלות אוקולריות שהגובלת מעורב בהם.
השתלת תאי גובלת יעיל בחידוש תאי SC שתורם לשיפור חדות הראיה והשגת איכות ראיה. מחקרים הראו שסיטולוגיה של קרנית התורמת לפני הניתוח יכולה להפחית את הסיכונים בזמן ההשתלה או אחר כך.

היום אנו יודעים שהתאוריה שלפיה השתלת גובלת מבוססת על התאוריה ש SC בגובלת חיוניים לצמיחת האפיתל ולהבטחת קרנית שקופה. כאשר משתילים תאי גובלת מעין תורמת של אותו אדם ההצלחה כמעט מובטחת .
כאשר תאי האפיתל SC נהרסים הם נאבדים לצמיתות הקרנית נהיית עכורה ויכול להביא לעיוורון.
בטיפול הנוכחי התהליך משאיר את העין התורמת עם 45% SC . מספיק להתחדשות שטח הקרנית התורמת.
בהשתלת הקרנית הפגיעה אין לה הצלחה מיוחדת 25-50% כשיש מחסור SC. מצב שמשאיר את החולה עיוור עם ראיה גרועה. התהליך המקובל היום היא הסרת שכבה פגיעה והשתלה של שכבה בריאה .
השתל לרוב צומח על פני הקרנית ונהיה שכבה שקופה של אפיתל.
יותר ממליון אמריקאים מעל גיל 40 הם עיוורים ובנוסף 2.4 מליון עם פגם בראיה. ניתוחי SC עם "השתלה" המסורתית יכולה להביא לראייה של 6/18 או יותר.

בניתוח חתיכה של הקרום תשמש לכיסוי SC ותגן על השתל בזמן הלידה לוקחים חתיכה ממברנת השלייה אשר ממברנה אחת מספיקה ל 100 ניתוחי עיניים.
ממברנה זו הינה ספוגה עם גורמי צמיחה יש גם נוגדי דלקת ומעקבי צמיחת כל דם חדשים. שלא צריכים בקרנית. חובשים את העין ואחרי חודש השתל מכסה את שטח הקרנית יותר מ 43000 השתלות קרנית מדי שנה בארה"ב , השתלת SC מהווה כ-2%.
השתלות אלה נעשים לחולים עם פגם משמעותי בראיה , SJS , כוויה כימית, זיהום חיידקי חמור, או דלקות .
לאחר שנתיים יש שיפור משמעותי בראיה.
לאחר מס' שנים ישנם האטה אפילו עצירה של התקדמות הלחמית וצמיחת כלי דם מסביב לגובלת הקרנית.
קבוצת מחקר חידשה שכבה פגועה של הקרנית על ידי השתלה של תאי אפיתל STEM CELLS לאחרי הורדת האפיתל הפגוע, , המנתח השתיל קרנית שקופה שתורם מת ולאחר כך השתיל פריפריה של הקרנית בקטעים המכילים תאי STEM אפיתליאליים כ – 43 עיניים ב 39 עיוורים קבועים. ישנה 51% שיפור אצל החולים.
המחקר הזה הראה אצל 35% מהחולים הקנית שקופה לחלוטין והחולים האלה קיבלו חדות ראיה שאפשרה להם לתפקד ביום יום.

קבוצת המחקר טיפלה בחולים ובמיוחד באלה שהיה להם כתוצאה מSJS או חבלה קשה באלה שהסיכוי שואף לאפס בטיפול בהם .

תכנית שנקראת מאגר תאי חסם לימבאליים :

תוכנית זו מאפשרת מאגר תאי גובלת המבוסס על תרומות ממתים ,מאגר זה יקדם הצלחה גדולה יותר של השתלת תאי חסם בגובלתים של קרניות פגועות .
הנדסה ביולוגית של הקרנית BIOENGINEERD CORNEAS
הגישה הישירה לתיקון פגם בשטח הקרנית בנוסף לליקוי בתאי חסם ,הינה ,השתלת תאי חסם רב בתוך המקטעים בגובלת או מתורם מת או חי .

תכנון מוקדם של השכבה המוסרת והשכבה המושתלת מבטיח הצלחה גדולה לתאי חסם ותפקוד של השכבה לאחר ההשתלה והבטחת חיבור ביולוגי שכבת השתל עם שכבת הקרנית,או חיבור לסטרומה .
קבוצת מחקר עבדה על השתלת אפיתל מהשליה לקרנית העין ללא צמיחה של כלי דם בקרנית.
היום מדענים מנסים לגדל בתנאי מעבדה תאים עם שכבה עבה יותר 5-10 תאים כדי שיהיה קשיח מספיק לשמור על העין
השאיפה הזו יום אחד תביא לויתור על קרנית מתורמים מתים וייצור קרניות בתנאים ביולוגיים במעבדה
תאי חסם של הקרנית :
השתלת לחמית לרוב מתבצעת לאחר פגיעה או כוויה בעין ,השתלת לחמית נעשית בצורה של חתכים בלחמית שבמקומם מושתלים תאי חסם של הלחמית בכדי להבטיח ראייה טובה והורדה בקצב צמיחת כלי דם חדשים ,מצב הגורם לחדות ראייה טובה .
ממברנה מהשליה נלקחת ונשתלת בלחמית לאחר הסרת פטריגיום .
בנוסף למחקרים שהראו שיש תאי חסם בגובלת ,מצאו תאי חסם בלחמית וגילו הצלחה הצלחה בהשתלת תאי לחמית אלו במיוחד בפטריגיום חוזר .
לאחר 6-8 חודשי השתלה בלחמית אין הסתבכויות ויש נה הצלחה של 88.24% שאין להם פטריגיום .
בקבוצת מחקר אחרת יבצעו את הניתוח ע"י לקיחת כמות מסויימת של תאי חסם מהלחמית ומגדלים אותם בתנאי מעבדה ,ואת התוצאה לוקחים ומשתילים בלחמית החולה בזמן הניתוח להסרת פטריגיום
RETINAL STEM CELLS
מחקר ישן העלה מחשבה ש SC אלו נמצאים מאחורי העין ,המחקרים יודעים מעט מאוד על תאים אלה .
המחקרים מתייחסים ברצינות לתאים אלה בתקווה שיום אחד יתגלו ויוכלו להשתמש בהם כדי לתקן את הראייה .
בגלל שהרשתית הינה חלק ממערכת העצבים ,היא תמות או תיפגע אם תהיה חולה .
נוכחות SC ריטינאליים משמעו שרופאים יוכלו להשתמש בהם להתחדשות שכבות הרשתית ושכבות העצבים שם, או מחלות רשתית שאין להם טיפול .

דילוג לתוכן