רקע כללי בחומרי גלם של עדשות מגע וניקוי עדשות מגע
ד"ר ניר ארדינסט, עמית עזריאלי מכהן כחבר ועד המנהל של עמותת לראות ויו"ר החוג לעדשות מגע.
הקדמה
כיום ישנם 130 מרכיבי עדשות מגע בעולם כאשר 60% ממרכיבי עדשות המגע הן נשים. עדשות מגע הינם תחליף קוסמטי יעיל ביותר למשקפים אך יחד עם זאת יש לזכור כי הם עדיין נמצאים באינטרקציה קבועה עם המשטח האקולרי הקדמי ומכאן יש להקפיד על הוראות איש המקצוע ועדשות מגע מאיכות גבוהה.
סוגי עדשות מגע
קיימת חלוקה בסיסית בהקשר לחומר הגלם: קשות ורכות.
עדשות מגע קשות
עדשות קשות כשמן כן הן – חומר הגלם בעל מודלוס גבוה (קשיח) והם קטנות ביחס לעדשות מגע רכות. העדשה קטנה מקוטר הקרנית ולעדשה יש סיכוי גבוה להיפלט ביחס לעדשה רכה. כל העדשות מגע הקשות הם עדשות קבועות (שנתיות).
עדשות מגע רכות
עדשות מגע רכות הם גדולות יותר, סופחות מים ורכות בהרבה יותר מכאן נוחות מאוד בהרכבה. עדשת מגע רכה גדולה מקוטר הקרנית.
חומרי הניקוי של עדשות מגע
תמיסה בשילוב מי חמצן: תמיסה המכילה מי חמצן (לרוב עד 3%). לאחר שהעדשה מושרית על פי הוראות היצרן לפרק הזמן הנדרש לניקוי
תמיסה רב תכליתית: לתמיסה זו פשוט מכניסים את העדשה לאחר כל שימוש. אין צורך להוסיף נוזל מחטא, התמיסה מיועדת גם להשריה וגם לחיטוי. בחלק מהתמיסות הרב-תכליתיות קיים גם חומר המפרק חלבונים. כאשר אין מפרק חלבונים בתמיסה הרב-תכליתית, מומלץ לרכוש כדורי אנזים ולהשתמש בהם אחת לפרק זמן המומלץ על ידי האופטומטריסט והיצרן.
סבון: מיועד לניקוי יומי של עדשות לפי הוראת איש המקצוע (לאחר אבחנה של הצטברות ליפידים). בסון ישנם חומרי פעילי שטח שמסייעים יחד עם שפשוף מכני להסיר את המשקעים השומניים.
כדורי אנזים: מיועדים לניקוי העדשות כאשר בתמיסה הקבועה לא קיים חומר המפרק חלבונים. השימוש בו נעשה בדרך כלל בעדשות קבועות, ולא בחד-פעמיות, מאחר ועל אלו לא נוטים להצטבר משקעים שיש צורך בניקוים. השימוש הוא על פי הוראות איש המקצוע.
הרכבה וניקיון לפי סוג עדשות מגע
עדשות קשות: הרכבה לתקופה בה העדשה אינה ראויה להרכבה: בין אם בלאי או עלייה במרשם. חיטוי יומי בעזרת סבון. בתום כל תקופה של שנת הרכבה יש לשלוח את העדשות לניקוי במעבדה.
עדשות יומיות: הרכבה ליום בודד בלבד – אין צורך בחיטוי (למעט שינה במהלך היום בהם נדרש הפציינט לאחסן את העדשות בתמיסה)
עדשות דו שבועיות: הרכבת עדשות המגע לתקופה של שבועיים – חיטוי יומי בעזרת MPS (תמיסות רב תכליתיות) מלבד סוגים מסוימים של עדשות מגע מסוג סיליקון הידרוג'ל בהם לא מומלץ להשתמש ב MPS. במידה וישנם הצטברויות של הפרשות חלבון יש להוסיף מסיר חלבונים אחת למספר ימים.
עדשות חודשיות: הרכבת עדשות המגע לתקופה של חודש. חיטוי יומי בעזרת MPS (מלבד סוגים מסוימים של עדשות מגע מסוג סיליקון הידרוג'ל בהם לא מומלץ להשתמש ב (MPS או מי חמצן בשילוב סבון.
עדשות תלת חודשיות: הרכבה לתקופה של עד 3 חודשים. חיטוי יומי בעזרת מי חמצן בשילוב סבון.
עדשות מגע שנתיות: הרכבה לתקופה של 12 עד 15 חודשים. חיטוי יומי בעזרת מי חמצן בשילוב סבון ומסיר חלבונים.
תכונות עדשות מגע רכות
אחוז מים: אחוז המים שנמצא בתוך העדשה. נמדד באחוזים
קשיחות: תכונה המתארת את קשיחות חומר הגלם של העדשה – נמדד במודולוס
רטיבות: יכולת העדשה להירטב – לרוב נמדד בזווית המגע
מעבר חמצן: יכולת העדשה להעביר חמצן לקרנית – נמדד המקדם שנקרא Dk
סוגי חומרי גלם בעדשות מגע רכות
עדשות מגע רכות מסוג הידורגל
עדשות מגע מסוג הידוג'ל (ובשמם הלא מסחרי : polyHEMA) הם העדשות מגע הרכות הנפוצות ביותר. העדשות הם בעלי קשיחות נמוכה מאוד בעלי יכולת לספוח מים. עדשות מגע מסוג הידוג'ל תלויים מאוד במים להעביר חמצן. ככל שנגביר את אחוז המים בעדשה כך עבירות החמצן תעלה.
עדשות מגע מסוג הידוגל מושכות יותר משקעי חלבוניים (בהשוואה לעדשות מגע מסוג סליקון הידרוגל).
עדשות מגע מסוג סילקון הידוג'ל
עדשות סילקון הידרוגל השקו לראשונה ב1998 ומאז השימוש בהם גדל בצורה גבוהה. עדשות מגע מסוג סילקון הידרוגל מצטיינות בהעברת חמצן גבוהה. הפיתוח הראשוני של סילקון הידרוגל נועד לשימוש של הרכבה ממושכת – שינה עם עדשות המגע) אך זמן קצר לאחר מכן אנשי המקצוע אימצו לחיקם את השימוש של הרכבה יומית.