מרפאות

:Case History

טראומה או ניתוח בעיקר שואלים על העין אבל אם יש משהו אחר שלא קשור לעיניים גם כותבים.

מרחק בין האישונים – PD Pupillary Distance:

למה צריך למדוד מרחק בין אישונים?

  1. התאמת משקפיים – רוצים לתאם את המרכז האופטי של כל עדשה ממש מול הציר האופטי של העין שזה המרחק בין האישונים. מרכז האישון זה ציר האופטי. PD ממוצע הוא 60mm, הנורמה הוא 55-75mm. אצל ילדים מן הסתם יותר קטן ויכול להיות 50mm. אנחנו רוצים למנוע השפעה פריזמתית כי זה יכול לגרום לכאבי ראש, עיניים, אי נוחות, טשטוש ראייה.
  2. כשנבצע בדיקות דיאגנוזיות שלנו בעזרת מכשיר הפרופטר רוצים לתאם את הPD של הפרופטר לPD של הפציינט. מאותה סיבה של התאמת משקפיים.

 

איך מודדים PD?

מודדים את הPD בישיבה – גם הפציינט וגם הבודק וחייבים להיות באותו גובה עיניים.

נחזיק את הסרגל ביד ימין.

שלב ראשון: מכוונים את האפס של הסרגל מול הלימבוס הטמפורלי של OD – הגבול של הקרנית עם הלובן. (לימבוס טמפורלי – גבול חיצוני, לימבוס נזלי – גבול פנימי, לימבוס superior – גבול עליון, לימבוס inferior – גבול תחתון). כדי לעשות זאת, רוצים שהסרגל יהיה קרוב כמה שיותר לעיניים של הפציינט – מותר לשים את האצבעות על הלחי של הפציינט כדי לייצב את היד.

מבקשים מהפציינט להסתכל על עין שמאל שלי – ואנחנו עוצמים את עין ימין ומכוונים את האפס. לא מזיזים את הסרגל – קריטי שהוא ישאר במקום.

כעת מבקשים מהפציינט להסתכל על עין ימין שלנו – ואנחנו עוצמים את עין שמאל.  כשעין אחת של הפציינט זזה, גם העין השנייה זזה.

אישונים הם שחורים – יש אנשים שמאוד קשה לראות את האישונים שלהם. במקום למדוד ממרכז אישון אחד למרכז אישון שני, מודדים מהלימבוס הטמפורלי של OD עד ללימבוס הנזלי של OS. (זה אותו מרחק)

יש מכשיר שנקרא pupillometer – מודד בין מרכז האישונים. החסרון שלו שהוא יקר מאוד, הסרגל PD עולה ממש זול לעומתו. גם אם טועים בחצי מ"מ עם הסרגל זה בסדר.

אז השלב הראשון – לכוון את האפס. הפציינט והבודק צריכים להיות באותו גובה עיניים והבודק צריך להיות במרחק שהיד מגיעה קרוב מספיק לעייני הפציינט.

אז סוגרים את העין שלא רוצים שהפציינט יתמקד בה ומכוונים את האפס ללימבוס הטמפורלי של OD. עוצמים את העין השניה ומסתכלים איפה הלימבוס הנזלי של OS על הסרגל. נסגור שוב את עין ימין ונראה איפה הלימבוס הנזלי של OS על הסרגל.

אצל מעיין הPD לרחוק זה 58, הPD לקרוב זה 55 – אופן הכתיבה הוא 58/55. כשמסתכלים על מטרה קרובה העיניים מתכנסות ואז המרחק PD יותר קטן. כשמסתכלים ישר העיניים ישרות וזה הPD לרחוק. בדר"כ ההפרש בין PD לרחוק וPD לקרוב הוא 3-5mm. אם מדדנו בהתחלה 57 ואז 55 אז יודעים שזה לא מדויק כי הפרש של 2mm זה לא הגיוני.

אסור להזיז את הראש תוך כדי בדיקה ולא להזיז את הסרגל – חייבים להתחיל מהתחלה ולכוון שוב את האפס.

שלב א': איפוס. שמים את האפס מול הלימבוס הטמפורלי של OD. הנבדק מתמקד בOS של הבודק.

שלב ב': הנבדק מתמקד בOD של הבודק ומודדים את הPD לקרוב בלימבוס הנזלי של OS. Distance PD.

שלב ג': הנבדק שוב מתמקד בOS של הבודק, ומודדים את הPD לרחוק בלימבוס הנזלי של OS. Near PD.

לגברים לעומת נשים יש בדר"F PD גבוה יותר.

לאלינה יש PD 64/61.

דגשים על PD: תאורה מלאה כדי שנוכל לראות את הלימבוס של הפציינט ואת הפסים על הסרגל, אותו גובה עיניים, יד אחת. חייב בלי משקפיים, אפשר להשאיר עם עדשות מגע.

דילוג לתוכן