עצות למניעה והאטת התקדמות קוצר ראייה בילדים דר' ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד

כל אמא מכירה את המשפט והחשש שהאופטומטריסט או רופא עיניים ילדים יכריז כי המספר במשקפיים עלה. מסתבר שזו אינה גזרה משמיים ולא רק קשור לגנטיקה. אפשר בהחלט לשלוט בקוצר ראייה ומתן אותו ואף לעצור את העלייה במספר של המשקפיים לחלוטין במקרים רבים.
העלייה במספר המשקפיים עלולה לגרום לתופעות רבות אם היא לא מטופלת:

  1. הפרעה אסתטית: עדשות עבודות במספר גבוהה מקטינות את העיניים, מקטינות את אזור הצדע ואינן מחמיאות מבחינת מראה הפנים.
  2. עלות: עדשות עבות עלות יותר
  3. פרוגנוזה לניתוחי לייזר להסרת משקפייים: במספר נמוך בניתוחי תשבורת בלייזר ישנם אחוזי הצלחה גבוהים יותר ככל שהמספר נמוך וסיכוים גבוהים יותר לאובדן חדות ראייה מקסימלית ככל שהמספר שמשקפיים יותר גבוה.
  4. סיכונים וסיבוכים . קוצר ראייה מעלה סיכון לגלאוקומה זווית פתוחה, ירוד (קטרקט) וקרעים ברשתית. בנוסף, בקוצר ראייה גבוה יש שינויים בשכבות רבות בעין לרבות לובן העין (סקלרה), שכבת הדמית (כורואיד), שכבת אפיתל הפיגמנט (RPE) והרשתית.

אז איך ניתן להפחית ואפילו למנוע קוצר ראייה?

א. לעדשות מגע רכות בעלות עיצוב דו-מוקדי ורב מוקדי יש יכולת להשפיע על שליטה בקוצר ראייה.

ב. אורטוקרתולוגיה, עדשות מגע בעלות פרופיל עיצובי של גיאומטריה הפוכה, הציגו יכולת בינונית לעצירת קוצר הראייה במספר מחקרים קצרי טווח.

ג. מחקרים מצאו כי טשטוש היקפי ברשתית הוא גורם לעלייה באורך העין ועדשות מגע המתקנות את התשבורת ההיקפית פותחו לאחרונה. עדשות מגע אלו נבחנו ביכולתן למנוע את התקדמות קוצר הראייה והציגו יכולות דומות לעדשות בעלות עיצוב האורטוקרתולוגיה.

ד. ההשפעה הגדולה ביותר על עצירת התקדמות קוצר הראייה מגיעה משימוש בתרופות בעלות אפקט אנטי-מוסקריני.

דר' ניר ארדינסט פרופ' יאיר מורד הינם מהמרכז לעצירת קוצר ראייה

דילוג לתוכן