המאמר נכתב בשנת 2010. מאז נחקרו ונמצאו דרכים מגוונות לשליטה ועצירת מיופיה, ביניהן עדשות משקפיים, עדשות מגע וטיפות עיניים
עצירת מרשם MYOPIA CONTROL
האם אפשר לעצור את עליית המרשם? האם אפשר למנוע מיופיה?
במשך שנים נבדקו שיטות שונות לעצירת המרשם ולמניעת גדילת המספר במשקפיים.
כיום, ניתן לאמר שהדרך היחידה אשר מאפשרת האטה בעליית מרשם המשקפיים היא שימוש קבוע בעדשות מגע אורטוK אצל ילדים.
קיימת גם דרך תרופתית שאינה מעשית והיא מתן תרופת אטרופין לעיניים למשך תקופה ממושכת מאוד. הדבר אינו מעשי עקב הקושי בקריאה, הסינוורים הרבים ותופעות לוואי שונות של התרופה.
מחקרים הראו שהרכבת עדשות מגע אורטוקיי אצל ילדים האטו את עליית המרשם ואת צמיחת העין ב 46-55% לעומת קבוצות ביקורת של ילדים שלא השתמשו בעדשות אורטו-קיי.

השפעת גירוי בהיקף הרשתית
כדי לעצור את עליית המרשם יש להבין את המנגנון שגורם למספר לעלות. לשם כך ביצעו מספר רב של נסיונות ומחקרים על גבי חיות מעבדה ועל גבי בני אדם, והגיעו למספר מסקנות חשובות:
הוספת מרשם (+) מיותר גורמת לעודף כוח בעין. מצב זה נקרא מיופיה. העין התאימה את עצמה במשך הזמן למצב זה, גדלה והתארכה והפכה ליותר מיופית.
חשבו שהגורם הוא תמונה לא ברורה על מרכז הראייה- המקולה, אבל התברר באופן מפתיע שגם כאשר קיימת פגיעה במקולה התופעה קיימת באותה המידה, כך שאין קשר לתמונה מטושטשת על מרכז הראייה.
אם אין השפעה עקב חוסר פוקוס במרכז הראייה, יתכן שההשפעה היא עקב חוסר פוקוס בהיקף הראייה. ואמנם, מחקרים הוכיחו שחוסר מיקוד אור על היקף הרשתית גורמת להתארכות העין ולעליית המרשם.האור מגיע דרך הקרנית ונשבר על הרשתית (החלק הפנימי ביותר של העין )

כאשר האור נשבר מאחורי הרשתית הדבר מהווה גירוי לעין להמשך גדילת המרשם.
כאשר האור נשבר קרוב ככל האפשר לרשתית כמו בתמונה תחתונה, הדבר מפחית מחוסר הפוקוס על היקף הרשתית, דבר שמאט את עליית המרשם.
כדי לקבל את האפקט הזה של שבירת האור בהתאמה למבנה הרשתית הפנימית יש להשתמש בעדשות מגע אורטוK להן יש קימור לא אחיד בין המרכז לקצה, כך שהן שוברות את האור בהתאמה למבנה הרשתית.
כיום מתכננים ומנסים ליצר עדשות משקפיים אשר נותנות אפקט דומה לעדשות אורטו-K לגבי שליטה ועצירת המרשם.

דילוג לתוכן