7 באוגוסט 2016
מה זה טשטוש היקפי?
טשטוש היקפי מתאר מצב של תשבורת לקויה מחוץ לפוביה.
כאשר אנו מדברים על ליקוי ראיה כגון מיופיה או היפרופיה אנו מתייחסים תמיד לשבירת האור על המקולה, מרכז הראייה. טשטוש היקפי מתייחס לשבירת האור בהיקף הרשתית מחוץ לאזור הפוביה.
ממה נגרם טשטוש היקפי?
התשבורת הלקויה והטשטוש ההיקפי נגרמות מסיבות שונות וגם לאחר תיקון אופטי יהיו אינספור אזורי מיקוד מאחורי הרשתית מחוץ לאזור הפוביאלי. אחת הסיבות הינה צורתה האובלית (oval profile) של העין המיופית.
מה הבעיה עם טשטוש היקפי?
טשטוש היקפי אינו משפיע על חדות הראייה מכיוון שהוא מופיע ברשתית באזור חוק פוביאלי. אולם הטשטוש ההיקפי גורם לעלייה הדרגתית בקוצר הראייה.
מתי גילו את השפעת הטשטוש ההיקפי?
כבר בשנות ה60 וה 70 במאה הקודמת גילו את ההשפעה של הטשטוש ההיקפי.
מהו המונח המקצועי של טשטוש היקפי?
המונח המלא הינו טשטוש היקפי של רוחק ראייה (peripheral hyperopic defocus myopia)
הטשטוש הינו מסוג היפרופיה שכן האור בנקודה ההיקפית נשבר מאחורי הרשתית. (ראה שרטוט)
מהו המצב האידאלי?
המצב האידאלי הינו מצב בו כל נקודות הפוקוס מופיעות בדיוק על הרשתית לכל אורכה ולא רק באזור הפוביאלי.
מהו המצב הנוכחי בתיקון מיופיה עם משקפיים או עדשות מגע?
כיום, לאחר תיקון של קוצר ראייה הפוקוסים בהיקף הרשתית נמצאים מאחורי הרשתית ויוצרים "טשטוש היקפי של רוחק ראייה". טשטוש זה הינו חוסר פוקוס בהיקף הרשתית והוא גורם לעלייה בקוצר הראייה.
מדוע טשטוש היקפי גורם לעליית המיופיה?
מחקרים שונים הראו שהרשתית אינה "סובלת" טשטוש (או מצב בו יש אזור ממוקד מאחוריה) ולכן היא גדלה ומתקדמת כדי להגיע אל אזור הפוקוס שנמצא בהיקף הרשתית. כאשר הרשתית מתקדמת קדימה המשמעות היא שהעין גדלה ומתארכת והמיופיה בהתאם.
כמה טשטוש הקפי משפיע על התקדמות קוצר הראייה?
משערים כיום שטשטוש היקפי אינו הסיבה העיקרית בעליית המיופיה אך הוא גורם די משמעותי בכך. (איור מספר 1)
אז מה ניתן לעשות? איך ניתן לתקן טשטוש היקפי של רוחק ראייה?
כיום יש שתי דרכים להשפעה על טשטוש היקפי:
הראשונה: אורתוקרתולוגיה. עדשות מגע עם גיאומטריה הפוכה המשנים את קימור הקרנית כך שהטשטוש בפריפריה קטן משמעותית.
השניה: עדשות מגע ייעודיות למניעת טשטוש היקפי כמו MiSight (רכות חד-יומיות). עדשות אלו בנויות בתכנון אופטי כזה הגורם להתמקדות של האור בפריפריה הקרנית על הרשתית במדויק ולא מאחוריה.
ד"ר ניר ארדינסט ופרופ' יאיר מורד הינם מהמרכז לעצירת קוצר ראייה
אכן חוקרים כמו Hoogerheide et al, (1971), + Charman and Radhakrishnan, 2010 גילו קשר בין הרפרקציה בהיקף הרשתית והתפתחות קוצר ראיה במקרים מסוימים בבני אדם. פרןפסור מורד וד"ר ארדניסט תודה שהבאתם למודעות נושא זה. לפי דעתי הצנועה נושא ה-peripheral defocus הוא בהחלט חשוב ויש לזה חשיבות כאשר אנחנו חושבים על myopia control. על כן יש למצוא דרכים לאבחן התפתחות קוצר ראיה מוקדם ככל האפשר על מנת לאפשר טיפול מוקדם ככל האפשר על מנת לנסות לעצור או לעכב ככל האפשר את התפתחות קוצר הראיה. לפי(Gilford and Gilford (2016 יש התעניינות מדעית מוגברת בנושא שינוי הטשטוש ההיקפי היחסי של רוחק הראיה (relative peripheral hyperopia) במאמץ לשלוט בהתקדמות קוצר הראיה. יש לתת את הדעת בנושא מדידת הperipheral defocus.
השאלה היא אם עדשות מגע ייעודיות למניעת טשטוש היקפי כמו MiSight
יכולות לתת פתרון גם למי שסובל מצילינדר? או שזה מגביל את המענה בעניין
האם ניתן לשלב טיפות אטרופין יחד עם שימוש בעדשות הmisight?
אם הכוונה לטיפות אטרופין לעצירת מיופיה אז אפשר לשלב טיפול עם עדשות מייסיט. מומלץ להוועץ ברופא כדי שהטיפות לא יספגו בעדשות. הגיוני לשים אותן בערב אחרי הורדת העדשות