מגע של שמש
ד"ר ניר ארדינסט ודרור דקל
עין תחת עין – נקמת השמש
אפשר להתייחס לאור השמש כאל חרב פיפיות, מצד אחד תהליך הראייה תלוי כולו באור זה ומצד שני לאור מתלווה אורח לא רצוי בדמות קרינה אולטרה סגולה שאינה חשובה לתהליך הראייה אך גורמת לתחלואה רבה בעיניים.
ניתן לחלק את הקרינה האולטרה סגולה לשלושה אורכי גל: אורכי גל ארוכים ((UVA ,אורכי גל בינוניים (UVB ) ואורכי גל קצרים (UVC) כאשר האחרון הוא המסוכן ביותר ולמזלנו אינו מגיע לפני שטח כדור הארץ וקיים רק במקורת מלאכותיים כגון מתקני טיהור למיניהם. קרינה אולטרה סגולה בעלת אורכי גל בינוניים מגיעה לפני שטח כדור הארץ בעשרות מונים פחות מקרינה אולטרה סגולה באורכי גל ארוכים אולם היא מסוכנת יותר כי היא גורמת נזק ישיר לרקמות. עוצמות קרינת אולטרה סגולה בעלת אורכי גל ארוכים מתנהגת כ"תמונת ראי" במהלך שעות היום בהשוואה לעוצמות הקרינה של אורכי גל בינוניים. קרינת אולטרה סגולה בעלת אורכי גל ארוכים מגיעה לשיאה בשעות הצהריים, בשעות הבוקר והאחר הצהריים (שעות קצה) עוצמת הקרינה נמוכה יותר וההפך מתרחש בעוצמת הקרינה האולטרה סגולה בעלת אורכי גל בינוניים במהלך שעות היום (בשעות קצה הקרינה גבוהה ובצהריים נמוכה).
רקמות העין נמצאות בדרגת סיכון גבוהה ביותר משום שבשונה מעור הגוף המתכהה בתהליך השיזוף ובכך מפתח הגנה טבעית, העיניים אינן מוגנות. ללא הגנה העין רק סופגת קרינה ו"הפנקס רושם" בלי כל הפרעה.
כיום ידוע שמספר רב של מחלות עיניים מיוחסות לקרינה האולטרה-סגולה:
באזור העפעפיים יתכנו ציסטות, שינויים טרום ממאירים ושינויים ממאירים, לדוגמא, קרצינומה של תאי בסיס שהינו הסרטן הנפוץ בעולם, קרצינומה של תאי קשקש שאף יותר אגרסיבית ומלנומה.
באזור משטח העין החיצוני ניתן לראות נגעים בלובן העין ובקרנית (בצורת משולש לבן,אפור או צהבהב). הפגיעה תהיה בתחילה בעין הדומיננטית משום שבאור השמש נסגרת העין הלא דומיננטית.
דלקת לובן העין ,דלקת קרנית ופגיעה בשקיפות הקרנית אף הן תופעות נפוצות.
בעדשה ניתן למצוא ירוד (קטראקט- האצת אובדן השקיפות של עדשת העין), פגיעה מוקדמת ביכולת לבצע פוקוס לקרוב ומכאן צורך במשקפי קריאה מוקדם מהצפוי והתקלפות מדומה של קליפת העדשה.
בזגוגית (ג'ל העין) ניתן למצוא התנזלות זגוגית (הפיכת הגל לנוזלי) וברשתית, הקרינה האולטרה סגולה הינה אחד מגורמי הסיכון של ניוון מרכז הראייה (ניוון מקולרי) שהוא הגורם הנפוץ ביותר לעיוורון בעולם המערבי, כמו כן ישנה גם סכנה למלנומות בשכבות הסמוכות לרשתית.
היתרונות הבלעדיים והחשובים של משקפי שמש מסנני קרינה
אין כל ספק שכובע רחב שוליים ומשקפי שמש עם כיסוי צידי הם הגנה מצוינת לעיניים מנזקי השמש. משקפי שמש מסנני קרינה מכסים באופן מצוין את כל העין והאזורים המקפים אותה לעומת עדשות מגע מסננות קרינה החוסמות את הקרינה רק מאזור הגדול במעט מקוטר הקרנית ולא את כל העין והאזורים הסובבים אותה.
בנסיבות מסוימות שכובע אינו נוח מכל סיבה שהיא ומשקפי השמש הן ללא כיסוי צד (כיסוי צד פוגע בשדה הראייה ההיקפי) ההגנה הזו תיסדק ואף תהפוך לחסרון.
משקפי שמש מסנני קרינה
כולם מכירים את הסיפור של הצפרדע האומללה שמניחים בסיר עם מים פושרים ומחממים את המים לאט, הצפרדע לא תרגיש בהתחממות ההדרגתית ותתבשל למוות בלי לנסות לקפוץ החוצה אך בהנחת הצפרדע במים רותחים הצפרדע תקפוץ מייד ותינצל. העין הינה מערכת האזהרה המהירה והיעילה ביותר בגוף האדם כנגד אור השמש הרבה אחר כך מגיע העור, באור שמש העין תצרוב האדם יחוש סנוור ואי נוחות וימלט מהשמש.
בזמן שהאדם יזם פתרונות שהפחיתו את הרגשיות הטבעית של הגוף לשמש כך מצא את מקומו בדיוק כמו הצפרדע האומללה. הנוחות והביטחון הרב שמשקפי השמש ומקדמי ההגנה מקנים גורמים לכך שאנשים ישהו יותר בשמש מחקר הצביע על קשר אפשרי בין הנוחות שמשקפי שמש מספקים להגברת שכיחות המלנומה ומחקר נוסף מצא שאנשים שמרכיבים משקפי שמש נטו פחות לחבוש כובעים ובגדים ארוכים. מחקרים הצביעו גם על העובדות הבאות:
מרכבי משקפי שמש ישהו יותר זמן בשמש בגלל הפחתת הסינור מקרני השמש הישירות ויחד עם זאת יגדילו את חשיפתם להחזר של קרני שמש לא ישירות וחשיפה צידית.
האישון מגיב בהתאם לכמות אור, משקפי שמש מאפשרים התרחבות אישון וכך גם הגדלה של זליגת הקרינה שחדרה מבעד למשקפי השמש.
עדשות מגע בעלות מסנני קרינה
עדשות אלו מכילות רכיבים מיוחדים ששלבו בתהליך הייצור של העדשה שתפקידם הוא לספוג את הקרינה האולטרה סגולה ולנטרל אותה ע"י המרת האנרגיה שלה לחום שנפלט בשטח החיצוני של העדשה וכל זאת נעשה ללא כל פגיעה במבנה העדשה או בתפקודה.
אין ספק שתחום הדרמטולוגיה נחל הצלחה רבה בהגברת המודעות על צורך להתגונן מפני נזקי קרינת האולטרה סגולה. המודעות וההיענות גבוהה יחסית מאוד ונזקי הקרינה מוכרים וברורים. בתחום האופתלמולוגיה (רפואת העיניים) נזקי הקרינה האולטרה סגולה לעין והגנת העיניים זוכים להזנחה רבה. אחת הראיות לכך היא שעל אף שעדשות מגע רכות המסננות קרינה אולטרה סגולה קיימות שנים רבות הן אינן מוכרות לציבור למרות יתרונותיהן:
בעדשות מגע מסננות אולטרה סגולה לא קיימת הפחתה בניגודיות (קונטראסט) ולכן לא תהיה פגיעה בחדות הראייה כמו במשקפיים, בנוסף עדשות מגע לא מצמצמות את שדה הראייה ויעילות לענפי ספורט רבים בהם יש תנועה פתאומית והזעה, וכמובן אינן מפחיתות את יכולת האזהרה הטבעית של העין כנגד אור השמש.
מקנות הגנה מפני קרינה אולטרה סגולה ממקורות מלאכותיים (מנורות כספית, הלוגן, קסנון, פלורוסנט ומסכי מחשב) באזורים סגורים בהם לא מרכיבים משקפי שמש.
במשקפי שמש חסרי כיסוי צד קיימת חדירה של קרינה אולטרה סגולה מהצד או בהחזר אור ממשטחים (חול, דשא, שלג וכו') לתוך העין. עדשות מגע בעלות מסנני קרינה הן האמצעי היעיל ביותר למנוע חדירה של קרינה אולטרה סגולה ממקורות אלו.
לסיכום
לעדשות מגע בעלות מסנני קרינה ישנם יתרונות רבים ביחס למשקפי שמש מסנני קרינה ובניהם הפחתת קרינה אולטרה סגולה שחודרת ישירות לעין ומקורה מהיקף או החזר ממשטחים אך הרקמות שאינן מכוסות ע"י עדשת המגע נותרות חשופות לנזקי השמש.
חשוב לדרוש עדשות מגע המספקות הגנה של דרגה I (עפ"י תקן מכון התקנים האמריקני American National Standards Institute: ANSI) בה החסימה לאורכי הגל הבינוניים של אולטרה סגול הן מעל 99% וחסימה לאורכי הגל הארוכים של אולטרה סגול יותר הם מעל 90% .
כשהייתי אצל אופטומטריסט בפעם הראשונה הוא הסביר לי שהדופן הפנימית של הקרנית בעיניים שלי דקה יחסית ולכן יש חדירה של יותר אור ואני מסתנוור בקלות (אבל רואה טוב בחושך). האם סינון הקרינה יעבוד גם על העניין הזה ויאפשר לי להתמודד טוב יותר עם אור שמש חזק גם בלי משקפי שמש?
לא כ"כ ברור מה הכוונה ב"דופן פנימית דקה של קרנית". בכל מקרה יש להפריד בין סינון קרינת UV לעדשת שמש כהה.
עדשה כהה מעבירה פחות אור, מפחיתה סינוור ויעילה כאשר יש אור חזק בסביבה. בנוסף, צריך שהעשה תסנן את קרינת הUV הבלתי נראית. הסינון של הקרינה לא קשור לצבע העדשה אלא לחומר גלם או לציפויים של העדשה. בכל מותגי משקפי השמש יש סינון UV וגם בהרבה עדשות של משקפי ראייה.
בעדשות מגע יש לפעמים גם סינון קרינה מסוים- תלוי באיזו עדשה.
מה שאתה צריך זה להרכיב משקפי שמש שמסננים קרינת UV, את צבע העדשות יש לבחור לפי הנוחות של העין.