מחקרים חדשים בתחום הנוירולוגיה מצביעים על קשר עמוק בין תנועות העיניים לבין יכולות הזיכרון והקוגניציה של האדם.
ממצאים אלו מראים כי ירידה ברגישות הראייה ובעיות ראייה אחרות עשויות להוות אינדיקטורים מוקדמים לירידה בתפקוד הקוגניטיבי, ואף לחזות את התפתחות הדמנציה עד ל-12 שנים לפני שהיא מאובחנת רשמית.
במחקר מרתק שנערך באנגליה, נבדקו 8,623 אנשים בריאים על מנת לחקור את הקשר בין רגישות הראייה לבין התפתחות הדמנציה. המשתתפים נדרשו לבצע בדיקת רגישות ראייה מיוחדת, שבמהלכה הם היו צריכים ללחוץ על כפתור ברגע שהם מבחינים במשולש המתגבש מתוך שדה של נקודות נעות.
מתוך כלל המשתתפים, 537 פיתחו דמנציה, והתברר שאלו שפיתחו את המחלה היו איטיים יותר בזיהוי המשולש.
המחקר מציע כי זיהוי מוקדם של ירידה ברגישות הראייה עשוי להיות כלי חשוב באבחנת דמנציה בשלבים מוקדמים.
המחקר חקר גם את הקשר בין תנועת העיניים לבין הזיכרון. הוא מציע כי תרגול תנועות עיניים יכול לשפר את הזיכרון, וזה עשוי להסביר מדוע פעילויות כמו צפייה בטלוויזיה וקריאת ספרים, שבהן העיניים נעות באופן קבוע משמאל לימין ולהפך, קשורות לזיכרון טוב יותר ולסיכון נמוך יותר לפתח דמנציה. עם זאת, המחקר עדיין נמצא בשלבי בדיקה ודורש מחקרים נוספים כדי להבין באופן מלא את התהליכים המעורבים והיישומים האפשריים של תנועות העיניים במניעת דמנציה.
מחקרים נוספים בתחום זה מצאו שתנועות עיניים מהירות משמאל לימין ומימין לשמאל, בקצב של שתי תנועות לשנייה, יכולות לשפר את הזיכרון האוטוביוגרפי. עם זאת, חלק מהמחקרים מציעים שהשפעה זו מועילה בעיקר לאנשים ימניים, ועדיין לא ברור מדוע קיימת הבדלה זו.
למרות התובנות המרתקות הללו, שימוש בתנועות עיניים מכוונות כטיפול בבעיות זיכרון בקרב אנשים מבוגרים עדיין לא נפוץ, וגם שימוש בחוסרים בתנועת העיניים ככלי אבחון אינו נפוץ, למרות הפוטנציאל הגלום בטכנולוגיית מעקב עיניים.
אחד המכשולים העיקריים בדרך ליישום רחב יותר של טכנולוגיות אלו הוא הגישה למערכות מעקב עיניים, שהן יקרות ודורשות הכשרה מיוחדת לשימוש וניתוח הנתונים. רק כאשר יהיו זמינים מערכות מעקב עיניים זולות וקלות לשימוש, יהיה ניתן להשתמש בתנועות עיניים ככלי אבחון יעיל לשלבים מוקדמים של מחלת אלצהיימר מחוץ למעבדה.
המחקרים האלה מציעים פתח להבנה חדשה של הקשר בין תנועת העיניים לבין הזיכרון והקוגניציה, ועשויים להוביל לגישות חדשות לאבחון וטיפול בדמנציה בעתיד. הם מצביעים על הפוטנציאל המרתק שבשימוש בתנועות עיניים ככלי אבחון יעיל לשלבים מוקדמים של מחלת אלצהיימר מחוץ למעבדה..