כיצד מגלים אם יש עין עצלה ?

אין מדידה פשוטה וחד משמעית שיכולה להעיד על כך שיש עין עצלה. ניתן לחשוד שיש עין עצלה ולשער שזו הסיבה לבעיה בראיה אם מתקימות העובדות האלו : חדות הראיה בעין אינה 6/6, לא ניתן לתקן אותה עם משקפיים והגדלת המרשם לא משפרת את החדות. חדות הראייה היתה נמוכה כבר מילדות בעין זו. העין עשויה לפזול, בעיקר כלפי חוץ, או להיות בעלת בעיות רפואיות שונות מילדות שפוגעות בחדות ראייה ומפריעות למעבר האור. הראייה בעין שנייה תקינה והנבדק משתמש בה כעין לראייה עיקרית. זאת אומרת שדרך התבוננות במטופל, בדיקה קצרה והיסטוריה רפואית ניתן להעריך אם הבעיה היא עין עצלה או לא. אבחון עין עצלה נעשה על ידי מי שמוסמך לעשות בדיקת ראייה, אופטומטריסט או רופא עיניים.

איך מטפלים בעין עצלה בילדים ?

ההתיחסות לעין עצלה שונה מאוד בהתאם לגיל. אם עין עצלה מאובחנת בגיל צעיר אצל ילד הטיפול הינו בלתי נמנע ובלתי מתפשר, ועשוי לכלול סגירות זמניות של עין אחת ( אם פוזלת ) על ידי מדבקה על גבי המשקפים למספר שעות ביום לתקופה של מספר חודשים, משקפיים במרשמים שונים שעשויים להשתנות כל שנה, בדרך כלל משקפיים במרשמי פלוס או משקפי ביפוקל ומעקב רצוף כל מספר חודשים או בתרגילי עיניים. במקרי פזילה קשים יש לבצע ניתוח לתיקון פזילה. למרות שמדובר בניתוח, בילדים ובעיניים, עדיין הניתוח נחשב קל למדי מכיוון שמנתחים את שרירי העין החיצוניים בלבד. עם זאת לכל ניתוח וגם הפשוט ביותר עלולים להיות סיבוכים, סיבוכי הרדמה וכדומה. גם טיפולי הסגירות והמשקפיים אינם מורכבים ורוב הילדים מסתדרים איתם ביום יום גם מבחינה חברתית וגם מבחינות אחרות. בכל חשד לבעית עיניים יש לפנות בהקדם לרופא עיניים המומחה בבדיקות ראיה לילדים או לאורטופטיסטית, המטפלת בנושאי פזילות ותפקודי עיניים בילדים ומבוגרים ( בדרך כלל במוסד רפואי יחד עם רופא עיניים ).

מתי מתיחסים בצורה משמעותית לעין עצלה אצל מבוגר ?

  • כאשר זקוק לראיה טובה בשתי עיניים עבור מקום עבודה
  • כאשר צריך רשיון נהיגה מסוג ג ' הדורש חדות ראייה של 6/12 לפחות בכל עין.
  • כאשר בעין הטובה מתפתחת מחלת עיניים הפוגעת בחדות הראייה, כגון קטרקט, גלאוקומה, יובש כרוני או כל מחלה אחרת.
  • כאשר מעונינים לשפר את הראיה בעין מכל סיבה אחרת.

איך מטפלים בעין עצלה במבוגרים ?

כאשר מדובר על עין עצלה אצל מבוגרים המקרה שונה. זהו מצב קשה לתיקון, מושרש, שאינו חשוב בשיפורו ברוב המקרים. מבוגר עם עין עצלה מודע ברוב המקרים למצבו והתאקלם כבר בסביבת עבודה מתאימה, הוציא רשיון נהיגה אפשרי לחדות הראיה שלו ועוד. היה מקובל עד השנים האחרונות שאין טיפול יעיל ולכן אין מה לעשות ולא ניתן לשפר את חדות הראייה. כך שמבוגר אשר מאובחן כבעל עין עצלה עשוי לא לקבל כל טיפול מכל סוג כברירת מחדל ולהמשיך עם חדות ראייה חלקית בעין זו. מכיוון שחדות הראייה הדו – עינית חשובה יותר מפעמיים חדות הראייה החד – עינית, אנשים רבים מסתדרים עם עין עצלה ועם חדות בינונית בעין אחת, ואין להם כל הפרעה מעשית בחיי היום יום הנובעת מחדות ראייה נמוכה בעין אחת.

כיום יש טיפול חדשני לעין עצלה אצל מבוגרים שנקרא נוירו – וויז'ן Neuro-vision. טיפול נוירוויזן הוא טיפול המבוסס על תרגול מול מחשב באמצעות תוכנה מיוחדת, וגירוי תאי קורטקס לשיפור עין עצלה באופן הדרגתי. הטיפול מעצם טיבו אינו מסוכן וקל לביצוע. בישראל טופלו כ 100 איש עד שנת 2009 בטכנולוגיה והממצאים הקליניים זהים לסטטיסטיקה בספרות:

  • 85% מהמטופלים שיפרו 2.5 שורות בלוח חדות ראיה ETDRS
    (לוח בדיקת ראייה תקני המשמש במחקרים, ובו קיים 'משקל' זהה לכל האותיות)
  • השיפור הממוצע ברגישות לניגודיות הנו 100% (נבדק ב FACT sine wave)
  • ישנו שיפור משמעותי בראיית תלת מימד (נבדק בסטריאו טיטמוס)
  • המידע ניתן על ידי נציג נוירו-וויז'ן בישראל.
דילוג לתוכן