בעדשות מגע רכות וקשות ישנן גישות שונות לגבי הטיפול, הניקוי והשימוש אולם קיימות מספר פעולות אותן חובה לבצע, ומספר דברים אותם אסור לעשות !
מה אסור לעשות בשום אופן עם העדשות?
אסור להרכיב את העדשות כאשר יש דלקת עיניים, אודם לא רגיל בעיניים, הפרשות רבות, כאבי עיניים, אי-נוחות לא אופינית או כל הרגשה חריגה מבחינת העיניים. הדבר עלול לגרום להחמרת הדלקת עד לפגיעה בלתי הפיכה בעין
אסור להרכיב עדשות קרועות, סדוקות, לא נקיות, מעוותות או בכל מצב מכאני שאינו תקין. הדבר עלול לגרום לשפשוף בקרנית, ולכניסה פנימה של מזהם (חיידק/וירוס/אמבה וכדומה).
אסור לישון עם עדשות מגע, גם לא שנת צהריים. הדבר גורם לחוסר חמצן משמעותי לעין, המוביל לדלקות, החלשות הקרנית, צמיחת כלי דם חדשים (ניאווסקולריזציה – neovasqularization) ובעיות שונות. יש להמנע גם מעדשות המיועדות בהגדרתן לשינה, ולהעדיף עדשות להחלפה תכופה. עדשות המיועדות לשינה דורשות אחריות אישית ומעקב צמוד של אופטומטריסט.
אסור להרכיב את העדשות יותר מהזמן המומלץ על ידי היצרן. העדשה עלולה להקרע, העברת חמצן שלה נמוכה ועלולים להופיע זיהומים שונים.
אסור לנקות ולהשרות את העדשה עם מי-ברז, רוק, סליין מאינפוזיה, מי-נחלים, אגמים וכדומה, או עם כל תמיסה שאינה מיועדת לכך. בכולם קיימים זיהומים שונים העלולים להתפשט בעדשה ולפגוע קשות בקרנית.
אסור להעביר עדשה ממשתמש למשתמש! זיהום יכול להשפיע על משתמש מסוים ולא על אחר
אסור להשאיר את העדשות ללא ניקוי! הזנחת הניקוי הינה גורם ראשי בבעיות עיניים עקב עדשות מגע.
אין סבלנות לנקות? נסע עדשות מגע יומיות, הקיימות גם עם צלינדר
מה כדאי לעשות כדי להמנע מבעיות עיניים עקב עדשות מגע?
מומלץ מאוד לרכוש עדשות מגע רק לאחר בדיקת אופטומטריסט. ובכך לקבל התאמה מושלמת של העדשות למבנה הקרנית, התאמת המספר, תדרוך והסברים לגבי שימוש, ניקוי והרכבה, ומידע חשוב נוסף.
יש להגיע לביקורות אצל האופטומטריסט בהן יעקוב אחר מצב הקרנית והראייה, וימליץ על המשך השימוש.
מומלץ לרכוש עדשות מגע המיועדות להחלפה תכופה ככל האפשר. רצוי מאוד להמנע מעדשות שנתיות למינהן, ולשאוף לחודשיות, דו-שבועיות או יומיות.
מומלץ לנקות עדשות מגע עם תמיסות 1+2 המכילות מי-חמצן ומנטרל. הדבר מחטא את העדשות בצורה טובה פי כמה מתמיסה אחת רב-תכליתית.
מומלץ להסיר את העדשות כאשר אין צורך בהרכבה. הקרנית מקבלת חמצן דרך האויר בלבד! יש להסיר העדשות כשעתיים לפני השינה!
יש לבדוק מדי הרכבה:
האם אני רואה טוב? האם העדשה במקומה, נקייה, ללא הפרעה לראייה.
האם אני מרגיש טוב? אין דלקת, גוף זר תחת העדשה, קרע או פגיעה בעין.
האם אני נראה טוב? העיניים לא אדומות, אין דמעת וכדומה
אני מרכיב כבר 20 שנה עדשות קבועות ולא מנקה אותן טוב, והכל בסדר!
טענה לא הגיונית זו נשמעת מדי יום על ידי לקוחות הבטוחים שלהם זה לא יקרה. אחוז בעיות העיניים עקב עדשות מגע אינו גבוה, אך משמעותי הרבה יותר בעדשות קבועות מאשר בעדשות חודשיות או יומיות. גם הקפדה על ניקוי נכון מקטינה מאוד את החשש לזיהומים ובעיות שונות. העובדה ששימוש שגוי במשך שנים לא גרמה עד היום לבעיה ללקוח מסוים, אינה מעידה על כך שניתן לזלזל בטיפול ושימוש נכון. בעיות שונות יכולות להופיע בכל זמן שהוא.
אסור להרכיב עדשה על גבי עדשה כי זה פוגע מאוד ברמת העברת החמצן לעין