עיסוקו העיקרי של האופטומטריסט הוא בדיקת ראייה, תפקודי ראייה, והחלטה על המרשם ההולם למטופל. קביעת המרשם תלויה בשיקולים שונים. יש להתחשב מאוד בצרכי הלקוח, היסטוריה עינית, תולדות ותופעות, אופי הלקוח, מרשם במשקפיים קודמים וכדומה.
רופא העיניים מבצע בדיקה, אבחון וטיפול במחלות ובעיות עיניים שונות, לשם כך נדרשת לעיתים הרכבת משקפיים מדויקים ונכונים. במידה ומשקפי הלקוח אינם מדויקים הרופא נאלץ לבצע בדיקת ראייה חדשה ללקוח לשם אימות המרשם ועידכונו. גם מרשם ראשוני יכול להספיק למטרת הבדיקה הרפואית, אולם בעת ביצוע בדיקת מרשם ראשונית או חלקית, התוצאה עלולה להיות לא מדויקת, בעיקר עודף מינוס (over minus) יותר מאשר עודף פלוס. סיבות אפשריות לתופעה הן צורך בשיפור ראייה מהיר ומקסימלי בקוצר זמן, שימוש ב BEST SPHERE במקום צלינדר קטן, אי ביצוע איזון דו – עיני בין ימין לשמאל, אי התחשבות בשינויים לעומת מרשם משקפיים קודם ( בדרך כלל הלקוח לא מביא אותם לבדיקה..) וסיבות נוספות.
רופאים רבים אינם מודעים לכך שהמרשם הזמני אותו הם רושמים יהיה המרשם המעשי אותו הלקוח יגיש לביצוע, ולכן אינם מקפידים על דיוק מוחלט. לעיתים הרופא מוסיף בכתב יד או אף בחותמת שהוכנה לשם כך שיש לאמת את המרשם לפני ביצוע המשקפיים. אולם רוב האופטומטריסטים ימנעו משינוי המרשם ככל הניתן, ובמידת האפשר אף לא יבדקו שוב את מרשם הרופא.
מרשם מינוס חזק מדי לא גורם בדרך כלל לקשיי ראייה ( עד רמה מסוימת ) גם במקרי פרסביופיה קלים ובינוניים. אנשים רבים רגילים ל OVER MINUS והקטנת המרשם לרמה " נכונה " עלולה להפריע להם. מסיבה זו רוב המרשמים בהם המספר חזק מדי לא יגרמו לקשיים כלשהם ולא יהיו תלונות לקוח.
מטופלים רבים מצויים עד היום תחת הרושם שבדיקת רופא עיניים תהיה מדויקת ונכונה יותר מאשר בדיקת אופטומטריסט, לכן הם מבקשים מרשם משקפיים מהרופא, לפני שהם ניגשים לחנות האופטיקה.
לקוח אשר קיבל מרשם למשקפיים אצל רופא עיניים מייחס לו חשיבות רבה למדי, אולם " ליתר ביטחון " עשוי לבצע בדיקה נוספת אצל האופטומטריסט ( במיקרים רבים אף יסתיר את מרשם הרופא מהאופטומטריסט או את העובדה שנבדק אצל רופא ) לאחר מכן יבצע השוואה בלתי נמנעת בין מרשם הרופא למרשם האופטומטריסט ויבקש הבהרות.
מצב זה יוצר בעייה אמיתית מבחינת הקשר בין המטופל והאופטומטריסט. במידה ולא תהיה זהות מוחלטת בין שני המרשמים ( ולא תהיה ) הלקוח יאלץ לשפוט ביניהם, לעיתים יוועץ באופטומטריסט ויעמיד אותו במצב בלתי אפשרי, האם לסתור מרשם רופא, להודות בטעות שנעשתה במהלך הבדיקה או להסביר את מהות השינוי בין המרשמים, תעלומה בפני עצמה ללקוח.
גם כאשר קיים פער קטן מאוד בין שני המרשמים, הלקוח לא ידע במה לבחור, ואינו מבין את משמעות וחשיבות ההבדל. דבר זה משפיע באופן ישיר על ההסתגלות למשקפיים לאחר קבלתם. כאשר אינו בטוח שבחר במרשם הנכון, יהיה חסר בטחון לגבי איכות הראייה ויבחן את המשקפיים המוכנים בצורה ביקורתית יותר. כל קושי הסתגלותי למשקפיים יוסבר על ידי מרשם שגוי, ותהיה לו מוטיבציה נמוכה יותר להרכיב את המשקפיים.
אחריות לגבי המרשם | מי אחראי על תוצאות המרשם במקרה של אי הסתגלות ?
מקובל שהאחראי על טעויות מרשם הוא זה שניפק את המרשם. במידה והמטופל אינו מסתגל אל המשקפיים החדשים מסיבות שונות, ואיפוס המסגרת אינו מועיל ( ראה טיפים בהמשך ) יתכן שיהיה צורך בהחלפת העדשות. אם המשקפיים נעשו במדויק על פי מרשם רופא עיניים, האחריות על ההחלפה אמורה להיות אחריות של הרופא. במצב זה קיימות שתי אפשרויות עיקריות, האופטומטריסט יקח על עצמו את העלויות הקשורות לשינוי המרשם או שישלח חזרה את הלקוח אל רופא העיניים לבירור נוסף. אפשרות ראשונה טובה מבחינת הלקוח ורופא העיניים, הבעיית תפתר במקום, אך הפתרון כרוך בהוצאה כספית של האופטומטריסט. אפשרות שניה גרועה מבחינת הלקוח (מעשית נופל בין הכסאות), גרועה מבחינת הרופא ( אין בידיו כלים מתאימים להחלפת העדשות, לשינויים טכניים במסגרת ) וגרועה גם מבחינת האופטומטריסט אשר יוצר חיכוך בינו, בין הרופא ובין הלקוח.
מצב בו רופא העיניים אמור לשלם מכיסו על טעות מרשם שעשה מכל סיבה, הוא מצב גרוע מבחינת יחסי אופטומטריסט – רופא ואסור שיתרחש.
הפתרון האידאלי הינו אימות כל מרשם רופא על ידי האופטומטריסט בחנות, ושינוי במידת הצורך.
מכיוון שאמון הלקוח באופטומטריסט קטן לעיתים מאמונו ברופא העיניים, הדבר עלול להפריע לתהליך ההסתגלות למשקפיים. כדי להמנע מכך, יהיה נכון מצד רופאי העיניים להמליץ לנבדקים לחזור על בדיקת הראייה אצל האופטומטריסט, ובכך לקבל אחריות מלאה לגבי המרשם.
בדיקת ראיה על ידי אוטורפרקטומטר AUTOREFRACTOMETR
מחשב בדיקה אוטומטי, אוטורפרקטומטר, הנו כלי עבודה מצוין לקבלת מידע ראשוני על מרשם המשקפיים. רמת הדיוק סבירה, וקל להסיק ממנו נתונים חשובים בקשר למרשם הצפוי. השימוש בו מומלץ כשלב ראשוני בכל בדיקת ראייה.
במקרים בודדים מאוד המרשם לאחר הבדיקה יהיה זהה למרשם של האוטורפרקטומטר, ולכן לקוח שמקבל את פלט ההדפסה של האוטורפרקטומטר סבור שמחזיר בידו את המרשם למשקפיים וירגיש חוסר אמון כלפי הרופא או האופטומטריסט כאשר יגלה שזה מרשם ראשוני בלבד.
הפתרון : לא לתת כלל את פלט האוטורפרקטומטר ללקוח. לכל אופטומטריסט יש מחשב אוטורפרקטומטר או רטינוסקופ, ואין לו צורך במרשם ראשוני זה.

דילוג לתוכן