מה ההבדל בין אופטיקאי לאופטומטריסט?
למרות שם העיסוק הדומה מדובר בשני תחומים שונים לגמרי הקשורים למשקפיים.
האופטומטריסט מבצע בדיקות ראייה למשקפים ועדשות מגע, בנוסף לבדיקות תפקודיות שונות של העיניים. הפיקוח עליו נעשה על ידי משרד הבריאות המחלקה למקצועות פרא-רפואיים.
האופטיקאי הינו הטכנאי אשר חותך ומכין בפועל את המשקפיים על ידי חיתוך והתקנת עדשות ראייה בהן. אין פיקוח מיוחד על האופטיקאי, ואף אין צורך בלימודים מיוחדים כדי לעבוד במקצוע. אופטיקאים רבים למדו את העבודה בתור שוליה של אופטיקאי אחר. לאופטיקאי אסור לבצע בדיקות ראייה כלשהן ללקוחות.
רוב האופטומטריסטים הינם גם אופטיקאים ויודעים להפעיל את המכונות המתאימות להכנת משקפיים.

מה זה אופטומטראי?
אופטומטראי הינה המילה העברית לאופטומטריסט, אולם השימוש בה נפוץ פחות, וכיום אנשים נמנעים בשימוש במילה אופטומטראי ומשתמשים במילה אופטומטריסט. המילה אופטומטריסט הינה אחת ממילות תיאור המקצוע המסובכות יותר, ולכן במקרים רבים קוראים לאופטומטריסט בשמות שונים כגון אופטומיטריסט, אופטמטריסט, אופטמטריסט, אופטימטריס ווריאציות שונות.

האם יש עתיד למקצוע לאור ניתוחי הלייזר להסרת משקפיים?
לפני מספר שנים עם התחלת טיפולי הלייזר להורדת משקפיים באופו מסחרי ונפוץ, היתה דעה מסוימת שענף האופטומטריה הולך ונכחד, ואת מקומו ימלאו עשרות מכוני לייזר להורדת מרשם. אולם תוך זמן קצר התברר שההשפעה של ניתוחי הליזר להורדת משקפיים על גבי ענף האופטיקה הינה נמוכה למדי ואינה משמעותית לענף. כמעט כל אדם שיסיר מרשם באמצעות לייזר יצטרך בזמן כלשהו משקפי קריאה ברמה זו או אחרת, וזאת בנוסף למשקפי שמש אותם עליו להרכיב נגד קרינת UV.

האם יש לימודי המשך בתחום האופטומטריה?
בניגוד לימים בהם לימודי האופטומטריה לא היו מוסדרים בצורה חלקית מלאה, היום מקצוע האופטומטריה הינו מקצוע מוסדר לתואר ראשון אשר נלמד בשלב זה באוניברסיטת בר אילן ובמכללת הדסה בירושלים.
כיום ישנם לימודי המשך לתואר שני, וצפוי שבעתיד יהיו לימודי המשך לתואר שלישי.
ניתן להשלים לימודים במוסדות רבים בחוץ לארץ, ואף לעבוד עם רישיון ישראלי לאחר בחינה מקומית במספר ארצות , ובהתאם לחוקי המקום.האם יש אגוד לאופטומטריסטים?
בישראל קיים אגוד ותיק מאוד המייצג את האופטומטריסטים. כטיבו של כל ארגון, היו באיגוד האופטומטריה שינויים שונים, מאבקים פוליטיים ואחרים.
האגוד קידם מאוד את נושא ההכרה באופטומטריה כמקצוע לגיטימי בישראל.
כיום אין חובה להירשם לאיגוד (בתשלום) או לעבר קורסי רענון, הדרכות וכדומה.

מה טיב הקשר בין אופטומטריסטים ורופאי עיניים?
במשך השנים הבינו האופטומטריסטים ורופאי העיניים שקשר חיובי ביניהם הינו דבר פורה וחשוב, היכול לתרום רבות לרופאי העיניים, לאופטומטריסטים ובעיקר לקהל הרחב.
כיום האופטמטריסטים ורופאי העיניים מקיימים כנסים משותפים, עובדים במוסדות רפואיים יחדיו, ומפנים מטופלים אחד לשני לקבלת חוות דעת או המשך טיפול בתחום המתאים. יש לדעת שקיים איסור בחוק על קשר מסחרי בין אופטומטריסטים לרופאי עיניים ואסור להם להפנות לקוחות לכאן או לכל מטעמים כלכליים שאינם רפואיים או תפקודיים.האם יש חידושים ושינויים בענף האופטומטריה, וכיצד האופטומטריסטים מתעדכנים לגביהם?
בענף האופטומטריה המקיף תחומים שונים של עדשות מגע, משקפיים, חומרי גלם, שיטות בדיקה ואף אופנה, יש שינויים וחידושים מדי תקופה. מקובל מאוד שחברות מסחריות מבצעות הדרכות וכנסים שונים בהם מוצגים רוב חידושי הענף. במקביל מתקיימים מדי שנה מספר כנסים קבועים ותערוכות המקיפות ידע אופטומטרי רב.
אופטומטריסטים רבים מוזמנים ומגיעים לכנסים שונים של רופאי עיניים העוסקים בקרנית, מחלות עיניים, השפעות של עדשות מגע על בריאות העין וכדומה.

מהן התכונות החשובות לאופטומטריסט כדי להצליח בעבודתו?
אופטומטריסט זקוק למספר תכונות חשובות כדי להצליח בעבודתו, עליו להיות סבלני לקהל, בעיקר לקהל מבוגר או לילדים. עליו להיות בעל מודעות גבוהה לשירות לקוחות ולמכירות מכיוון שבכל מקום בו יעבוד יהיה עליו להמליץ על מוצרים שונים, לשם כך עליו להיות חייכן וחיובי …
על אופטומטריסט להיות בעל ידע בסיסי בפיזיקה, מתמטיקה, ביולוגיה וכימיה, הכל ברמה כללית ביותר.
אופטומטריסטים רבים העובדים בחנויות וברשתות מקודמים לדרגת ניהול כדי לאחד שני תפקידים יקרים לתפקיד של עובד אחד.

האם כדאי להיות אופטומטריסט?
מקצוע האופטומטריה הינו מקצוע מכובד ופרא-רפואי מקובל, הניזון מרפואת עיניים מצד אחד, ומאופנה מצד שני.
הבחירה במקצוע זה מתאימה מאוד לבעלי התכונות הנדרשות, כפי שהוזכר קודם.
רמת שכר ממוצעת של אופטומטריסט: בינונית-גבוהה.
מקצוע האופטומטריה הינו מקצוע נדרש למדי בקרב בנות, לרבות בנות המגזר הדתי.

עתיד מקצוע האופטומטריה
התקדמות לימודי האופטומטריה בישראל , ובחינת המצב בחו"ל מרמזים על כך שבעתיד ינתנו סמכויות נוספות בידי האופטמטריסטים, על פי קריטריונים רפואיים ומדדים שינתנו בידיהם, כמו במקרים של :

  • מדידת לחץ תוך עיני תוך שימוש בטיפות הרדמה מקומיות .מעקב אחרי מחלות רשתית שונות , לרבות רשתית סוכרתית , AMD, ועוד תוך כדי שימוש בטיפות הרחבה .
  • מעקב אחרי מצב קטרקט
  • מתן טיפות הרחבה לציקלופלגיה בבדיקת ילדים .

היחס המספרי בין רופאי העיניים והקהל הרחב, והקשר המקצועי בין האופטומטריסטים לרופאי העיניים יקבע כיצד יראה מקצוע האופטומטריה בעתיד.

דילוג לתוכן